2008. március 17., hétfő

Amritsar, Golden Temple es pizza hut

Amritsar kisse nagyobb es nyuzsgobb varos mintamiket altalaban szeretunk, de mi imadjuk elso perctol fogva. az ut ami ide vezetett rovidnek eppen nem nevezheto, egy 14 oras sleeper busz os kalandozasbol, egy Delhis Meki latogatasbol es egy nyolc oras nyuglodos vonatutbol allt ossze.
Mondhatnam minden eselye megvan Amritsarnak, ha tud szamunkra egy szobaval es egy zuhannyal szolgalni. Dog meleg van, fazni itt sem fogunk. Kicsit olyan mintha egy masik orszagban jarnak, nevezzuk talan Kalisztannak. A sikhek varosa ez es az o szent helyuk az Arany Templom a smaragdzold tavaval es hofeher marvany kerengojevel. A ferfiakon latszik a legnagyobb kulonbseg az eddigiekhez kepest. Magasak es joval megtermettebbek, vagatlan hajukat turbanba csavarjak es tor log a vallukon atvetve az oldalukon. Buszke a tartasuk es tekintetuk es jo nagy a pofajuk. :-) Lepten nyomon beszologatnak es itt meg a Malac sem visszatarto ero a szamukra. Melyen vallasosak, hituk egyfajta muzlim hindu keverek egy istennel. A szinarany templom es a kornyezo szent epuletek teru;leten mindenkit szeretettel latnak aki befedi a fejet es megmossa a labat. A nap tobb szakaban is korbesetaljuk a tovizevel korbeolelt ragyogo aranycsodat. Minden este negyed 11 kor hatalmas csinnadratta kereteben visszaviszik a gigantikus meretu szent konyvuket egy masik epuletbe, hogy aztan valamikor hajnalban hasonlo ceremonia kereteben visszahelyezzek a templomon beluli helyere. Bar nem mondhatnam, hogy sokat tudok a vallasukrol, de melyen magaval ragad a hivok ahitata, ahogy probaljak a konyvet megerinteni. Milyen lehet vajon ilyen melyen es erovel hinni......
Egeszen atszellemulunk.
A templom teruleten egyebkent minden ingyenes oly annyira, hogy az egyik epuletben igaz harom napban limitalva de ingyenesen adnak szallast barkinek. Ezenkivol van egy mega etkezde, ahol napi 40-50 ezer! adag etelt foznek ki es minden ehes szajnak szivesen adnak. A rendszer fantasztikusan mukodik. A leultetes, a fozes, a chapati gyarto gep, a tanyerok ember alkotta lanc szeru osszeszedese, a mosogatas, minden. A maradekot a kovetkezo modon uritik ki: Az emberek alkotta lanc vegen viszonylag meszebb all egy ficko kezeben egy femtallal, labanal ket dezsa. Az elotte allo utolso emberke jol megkuldott dobassal fele hajitja a maradekos cuccal teli talat, emberunk meg egy jol iranyzott koccolassal a moslekot az egyik dezsaba kuldi mig a tanyer a masikban landol, de uresen. Na persze nem egyszeru zaj kiseri eme muveletet, bar a zaj egyebkent is elkepeszto. A mosogatas is mokas, fertotlenites persze nincs, a baciknak a mechanikai utkozesek soran kell megsemmisulniuk. Mindehez a munkahoz remek hangulat is tarsul. nem tudom, hogy kik dolgozhatnak itt, talan alkalmi munkasok, talan az ingyen megszallok allnak be nehanapjan.

Amritsar masik hatalmas mokaja a "Border Show"
A felallas a kovetkezo: Adott ket orszag akik allandoan nyuglodnek egymassal bizonyos erzekeny hatarvonalak miatt. jelenleg is vannak meg nem tisztazott teruletek ahova csak kulon engedellyel lehet belepni, mar aki akar. Szoval e ket orszag, nevezzuk neven oket, India es Pakisztan minden aldott nap fel hatkor az Amritsarhoz kozeli hatarallomason rendkivul vicces es nevetseges erofitogtatasi bemutatot rendez. Mindket oldalon lelatok allnak az amugy aktivan is resztvevo kozonseg rendelkezesere. Mar orakkal az esemeny elott kiozonlik a tomeg, a hangszorokbol bombol az Indiai popzene es tombol a nep, lebegnek a lobogok a fiatalok pedig tancra pordulnek. Persze a fiuk lanyok kulon! A katonak rendesen osztjak a nepet es fehernek lenni megint nagyon VIP dolog, mindent lehet epp csak Pakisztanba nem szaladhatunk at. Pedig mar odaat is nagy a paradezas.
Es akkor kezdodik a haddelhad. Abbol all, hogy toronymagas katonak rohejes felszerelesben (lasd fotok) egy nagy levegovetellel vagy jo ket percig kitartva uvolto hangot adnak ki. Aztan kinyilik a kapu es financaink egyenken a bohocokat is megszegyenito sebes kalinpalassal atmasiroznak a tuloldalra, majd meggyorsabban hazaszaladnak. aztan ugyanezt a bohozatot a tuloldalon is megismetlik. Majd megint uvoltes es szaladgalas.Neha pedig a hangszorobol uvolt a HINDUSZTAN! Erre a tomeg is egykent harsog valamit es ezt megismetlik hatszor hetszer.
Olyasmi lehet mint a ria ria Hungaria. Aztan megint a masirozas. Vegezetulaztan ket ellenseges katona jol egymasnak feszulve bevonja a ket lobogot, bezarul a kapu es vege. A tuloldalon meg lengetik a felholdas lobogot, szebbnek tunik most odaat es meg a nap is nekik jatszik, epp most bukik le egy tavoli mecset tornya moge.

A haborubol hazaterven beterunk a kedvenc Pubunkba, ahol Indiaban eloszor jeghideg csapolt Kingfisher mellett emeszthetjuk meg a latottakat. Amritsarban biciglis riksaval kozlekedunk ket kis torekeny oreggel akiket nagyon megkedvelunk. Fobb celallomasaink az Arany templom, a Pub es a ..... pizza hut, ahol ketszer is! jol bekajalunk. Otthon persze be nem mennek. A Barbi girl cimu friss keletu nagyszeru slagert hallgathatjuk meg kabe 4szer, ugyhogy zabalunk ezerrel.
Na megint adtam a fogyo kuranak. (Kriszta! szeretnem ha nem erre reagalnal :-)
Most pedig itt ulok egy remesen zotykolodo buszon, de hadd razzon csak, mert Dharamsala fele visz minket vegre. Jaaj Pittiek most igazan ratok gondolok, mert milyen jo lenne ha egyutt lehetnenk kis Tibetben ha mar a NagyTibetet annyira, de annyira szerettetek. (Bar mar tudok a tortentekrol, ezt viszont a buszon macskakapartam le ezert hozzatartozik a tortentekhez.) Mint vihar elott a csond, ugy terul es a hatalmas vegeterhetetlen siksag mielott a semmibol a paran keresztul felsejlenek a hoboritotta Himalaya vonulatai. Konnyes szemmel nezem, itt vagyok vegre, igen itt vagyok.



























Avagy Punjab roviden, de velosen.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

jujjjj megint mennyi szuper kép!!!!

mamcid írta...

Elszorul a szivem és hidd el nem azért, hogy nem utazhatom TIBETBE. Átérzem a fájdalmukat és a mérhetetlen szabadság utáni vágyukat. Nagyon nehéz lehet látni mindezt közelről és semmit sem tenni. Köszönet a hirekről és vigyázzatok egymásra. mam

Zsani írta...

Azta, ilyen is van a világon??????????????????...ez az arany palota és a környezete, a park, a tó....valami álomszép!!!...el tudom képzelni, vagyis inkább el sem tudom képzelni, micsoda élet folyhatott ott valamikor...
...ezek a katonák nagyon komoly fejek, tényleg....mint a harci kakasok...-))))))))

ericska írta...

Harci kakasok, hihi ez nagyon jo hasonlat! Lehet, neked kellett vol;na irni a bejegyzest! :-)