2008. március 10., hétfő

Majom kiralysag

Bundi egy erintetlen varos. Turista alig alig akad, a vendeghazakat is meg tudnam szamolni a ket kezemen, az etterem kinalat pedig enyhen szolva is szegenyes. Itt tartozkodasunk alatt szinte kizarolag a sajat hotelunk huvos ettermeben eszunk. Egyszeru az etlap, de annal izletesebbek a fogasok. Mivel nincsenek turistak, nincs turizmusiparag. Nem ugranak rank minden kanyarban, nincsenek koldusok, de egy sem. A helyiek, nem tul ertelmesek a mi ertekrendunk szerint es bizonyosan sokakat felhuzna a kisse ostoba hozzaallasuk mindenhez (pl. utazasi irodak), viszont a termeszetuktol fogva kedvesek az emberek es nekunk udito erzes, hogy vegre nem akarnak tolunk semmit. A hotelek fonokei minden nap szamszerint tudjak, hogy hany turista erkezett, Udaipurbol hat, Puskarbol harom fo. Ez mar onmagaban is jol hangzik.
Bundi is kek varos, talan meg kekebb mint Jodhpur. Minden pontjabol lathato a varos folott magasodo palota es a hegygerincen futo varfal. Teljes szivembol beszelek amikor azt mondom, hogy eletem egyik legnagyobb elmenye ennek a kihalt es misztikus epitmenynek a felfedezese. Magunkban bolyonghatunk az egesz palotaban, nincsenek orok es minden ajto es kapu nyitva all elottunk, oda mehetunk ahova csak akarunk. Meg ahova a majmok engednek. Ugy saccolnam, legalabb 500 majom el ebben a Kiplinget is megihleto romvarosban, melyet a termeszet teljes egeszeben visszakovetelt maganak. A palota termeiben meg csak elvetve talalkozunk majombandakkal, de mar ok is kimutatjak a foguk feherjet amikor Andi fele egyertelmuen fenyegetessel indulnak meg. Egy atjarot teljesen elzarnak elolunk, hiaba dobaljuk oket kavicsokkal, olyan inteligensek, hogy mindig csak az szalad el, aki fele a ko repul. Es a Malac immar mar szazadszor is megment minket, mert ha rajtam mulna tutira ott aludnank, es o a hos, visszaszoritja a csapatot egy sotet lepcsohazba. A szobak, termek, teraszok elmondhatatlanul gyonyoruek, turkiz es arany falfestmenyek meselnek indiarol, de arrol a misztikus es gazdag vilagrol, ami ma mar csak a mitologiajukban letezik. Az oszlopokat elefantfaragasok tartjak, minden melyedest es atjarot szines mozaik berakasok diszitenek.
Gondolatban berendezem a palotat magunknak.
Ugyhiszem mind el vagyunk varazsolva a hely erejetol. A belso rejtett kertek zold pazsitjaitorokzoldek es rozsafak veszik korul, kozepen marvany medence. Meg csak be sem kell hunynom a szemem hogy lassam a rozsaszirmokkal teli furdoket. Csak korbe nezek es minden falfestmeny is errol mesel.
Az erodbe kaptatni kell rendesen mar megint! Az erdo szelen kis ficko, probalja eladni magat nekunk, mint orzo vedo szolgalat, merthogy a majmok agresszivak es veszelyesek. Egy Fraszt! Szuros botokkal es kavicsokkal felfegyverkezve indulunk meg felfele. A latvany ami fent fogad minket, egyszerre elkeserito (mert mi marad majd ebbol az utokornak) es nagyszeru erzes. Mindent visszavett maganak a termeszet. Kapukat, epuleteket, kutakat vastagon novi be a novenyzet. A dzsungel konyveben erzem magamat, hihetetlen hatborzongato erzes ez. A majom kiralyok szerencsre egyenlore nem mutatkoznak, csak elvetve kell termeket kihagynuk bensoseges kurkaszasaik miatt. Azert csak jobb oiket nem megzavarni. Piszok gyors allatok es eloluk aztan felmaszni sem lehet sehova.
A kulso varfalakon belul legalabb hat "Baori" (vizgyujto medence) talahato, vize zoldes es mergezo, lepcsoi majomszarral tele mindenhol. A var tulso oldalan a bekesebb es nem veszejes fekete arcu majmok elnek (mami o a te kedvenced) Igy naluk ulunk le egy kicsit megpihenni es csak szivjuk magunkba a termeszet erejet. Furcsa, de jo erzes olyan helyen lenni, ahol nem az ember az ur! Minden fan, minden ablakban vagy kokeritesen, mindenhol majmok figyelnek minket es persze azt a keves idegen lenyt aki felmereszkedett a birodalmukba. Azert kisse Nyugtalanito erzes ez.
Es akkor valami tortenik, bar mi nem nagyon tudjuk, hogy mi. Csak azt latjuk, hogy gyulnek a viztarozok korul es mar tobb szazan maszkalnak a kolepcsokon, persze hogy lehet az is, hogy csak egy delutani furdozesre gyultek ossze. Mar a fenykepezom is a hatizsakomban, minden porcikammar a torternesre figyelek. Mesebe illo de egyben felelmetes latvany ahogy minden ablakobol ugralnak kifele a vorospofajuak. Hatborzongato, de egyedulalloan izgalmas is a jelenet.
Egyenlore nem merunk vissza indulni. Masok is haboznak ahogy latom, nehanyan meg be is szorultak ket viztarolo koze es varnak. Tok jo, idegek jateka ez, de mivel ez India es senki sem siet, hat kivarunk mi is. Fel oran belul a fele csapat felszivodik es bar pontosan tudjuk, hogy csak illuzio ez es barmelyik pillanatban feltunhetnek ujra, lassan megindul az ovatos kozlekedes. Szerencsere azert ok sokkal jobban felnek tolunk, valoszinuleg csak kiveteles esetben vallnak agresszivve, de jobb az ovatossag egy ekkora majom populacioval szemben. Mindket kezunkben bottal eggyesevel haladunk el a kisebb peldanyok mellett. Tisztara kalandfilmben erzem magam, ez olyan "IndianaJonesos"! :-)
De mivel most itt irok rola ez azt jelenti kijutottunk! :-) A mamok beengedtek es ki is engedtek a birodalmukbol. Fantasztikus volt!
Igen. Bizonyara vannak szebb palota es nagyobb erot sugarzo impressziv erodok, de minket ez a romos es kihalt majom kiralysag fogott meg a legjobban.












9 megjegyzés:

mamcid írta...

Cicókák legalább a képekben gyönyörködhettem, szélfútta majmocska a kedvencem. mam

Vili és Dóri írta...

Drágáim ! Bocsika a tegnapi gonosz sms miatt, de nagyon jól éreztük magunkat,csak nagyon hiányoztatok.
Era lehet, hogy ez a pezsi neked is ízlett volna.
Pittikéék fergetegeset főztek / indiait persze/ na jó ez csak hazugság mert persze bort is ittunk.
Lehet hogy 1 indiai medve jobb lett volna ?
Pussznat : Dóri Vili

Dóra írta...

1. a netkapcsolat most itt is rettenetes lassúúúúú

2. még az Ile aux Perles is "indiai stílusban" nyomul most :)

3. gyönyörű helyen vagytok most is, gúvadnak a szemeim :)

ericska írta...

Jaaaj de ott lettunk volna, de nagyon orulunk, hogy nektek jo volt egyutt es biztosan egy kicsit mi is ott voltunk.

Mi most probalunk Bundibol Delhibe jutni, de ugy tunik, hogy csak egy 13 oras sleeper busszal tudunk innen egy heten belul utra kelni.

Puszi mamim, puszi Dori!

chris írta...

Hat, azt hiszem, hogy Bundit en nem irom meg a sajat blogomban, mert ennel elethubben, izgalmasabban es aranyosabban ugysem sikerulhetne! Pusszi mindenkinek!

U.I.:
En is irtam megint... hi-hi

Pittike írta...

Kukacmalac hiánzott Pittikééknek meg többieknek is. De legalább jól kibeszéltünk benneteket és rájöttük mennyivel jobb nekünk itthon a szines Pesti hétköznapokban mint nektek az unalmas, sivár napjaitokat ott tengetni.

mamcid írta...

sziasztok. FELFOGHATATLANUL GYÖNYÖRÜ ÉRZÉS LEHET OTT LENNI. Veletek izgulok, milyen szivszoritó kalandjaitok vannak. IROK ÉN IS OSZIRÓL. Nála kedvesebb kutyi nincs is. NAGYON JÓL ÉRZI MAGÁT NÁLUNK, élénk vidám és egyáltalán nem köhög. ÉTVÁGYA kitünö és nagyokat tojik.

ericska írta...

Jaj gyerekek, olyan jo hogy ennyien irtatok, olyan jo erzes most, hogy otthon minden rendben.

A rossz hireket tudjatok, a jo az hogy iott mindenhol van skype ugyhogy ,mindenkivel tudunk majd beszelni.

Most pedig irok a blogba is.

Zsani írta...

Végig borzongtam az írásodtól, fantasztikusan élethű lett...szinte éreztem a felfedezés és a cseppet sem elhanyagolható veszély izgalmát...micsoda kaland ezen a titokzatos helyen!!!...imádom a majmokat, de nem bánom, ha ketrec választ el tőlük, minden tiszteletem a tiétek!!!!