2008. március 7., péntek

Kasztok es krokodolok.... ja es Mr Bond

Marcius 7 Udaipur Bekoszontott a nyar es az egyik naprol a masikra erkezett alattomosan. Mar nem hus az ejjel tobbe es rekkeno a hoseg nappal. Andi egy Haveli kavezojaban husol, mi a Malaccal felkoltoztunk egy Rooftop etterem fetrengojebe. Csak minel kevesebbet mozogjunk!
Udaipur egy nagyon helyes kisvaros mely egy mesterseges to partjan fekszik. Kozepen egy hofeher sziget, a Lake Palace ami jelenleg hotelkent uzemel es nem a mi penztarcanknak valo. Viszont mindenhonnan csodalatos latvanyt mutat es arrol is nevezetes meg, (egyebkent egesz Udaipur), hogy itt forgattak a 007 es ugynok, Roger Moore Octopussy cimu epizodjat.
Meg az erkezesunk napjan megnezzuk a City Palace-t, ezt a kivulrol gyonyoru, belul semmi kulonos palotat. Az egesz dolgot valoszinuleg meg sem emlitenem, ha nem itt valt volna valora az egyik blod ideologizalt alomkepem indiarol. Nem azert jottem, hogy ezeket hajtsam, de ha megkapom, hat legyen! Egy film valoszinusithetoen happy endj-et forgathatjak eppen amikor belepunk a palota kertjebe.Minden ablakban es boltivben tucatjaval allnak a szebbnel szebb indiai nok es ferfiak es exotikus zenebona kisereteben ket marokkal szorjak a feher es rozsaszin szirmikat a szelnek. Alabb a kertben tancosok es tuznyelok kisereteben harom lany erkezik egy kiralyi pompaval felcicomazott elefanton, de ezt most szinte eszre sem veszem. Megbuvolten figyelem a kek egbolt es a hofeher palota elott kavargo millionyi viragszirmot. Az sem erdekel, hogy ez nem valosag, csak egy film szineszekkelrendezovel es operatorrel, mert bennem itt es most azza valik.
Igeretes napra ebredunk. Eloszor egy afele skanzen jellegu faluba latogatunk ahol ot allam faluepiteszetet es muveszeteit mutatjak be. Kivetelesen egy guide-ot is felberelunk es nagyon nem banjuk meg. Azonfelul, hogy a tortenete mar onmagaban is egy meghato sikertortenet, vegre gatlastalanul kerdezhetunk a kasztrendszerrol is.
Kis poros faluban egy brahmin csaladban szuletett es elte a rupit es csokit keregeto kissracok mindennapi eletet. Aztan egy nap talalkozott a jotevojevel, aki magahoz vette, kitanitatta es lehetoseget adott neki egy jobb es ertekes eletre. Most egy karitativ iskolaban tanit alacsony kasztbeli gyerekeket es kiegeszitesul ebben a falumuzeumban idegenvezet. Nagyon is tetszik az eletfelfogasa es az erkolcsi normai is mintha egyeznenek a mienkel. Szivesen mesel. A falvakrol alig beszelunk, hiszen a nagyjat mar bejartuk, viszont olthatatlan a kivancsisagunk a kasztrendszerrel kapcsolatban.A Brahmin, a papi kaszt a legfelso, de ezen belul is tobb mint 17 alkaszt talalhato es meg ezen csoportok fiataljai sem hazasodhatnak egymassal. Az osszes brahmin vegetarianus. Az asszonyok, legyenek bar husz evesek, ha meghal a ferjuk tobbe ujra nem hazasodhatnak, rettenetesen leesnek a csaladi hierarchiaban es vege a szines ruhaknak es ekszereknem orokre.Ezeket a szerencsetlen asszonyokat egettek el elve a ferjuk utan a halotti magjan meg egy szazaddal ezelott is.
A masodik kaszt a ksatriak vagy rajputok, a harcosok kasztja kiknek a feladata a szent papi rend vedelme volt regen. Ez a ket rend mindig jobban elkulonult a masik kettotol.
A harmadik a kereskedok, vajszijak, ha jol irom kezmuvesek es kereskedok kasztja, mely epp mint a tobbi kaszt, rengetek egyeb alkasztot tartalmaz. Naluk meg ma is szokas a leanyok hozomanyos ladaja, bar szigoruan illegalis, megis letezik. Emiatt meg ma is elofordul a leanygyermekekkel ugynevezett konyhai "baleset" mondjuk felrobban egy gazpalack. Ha nincs ferjhez adando lany, nem kell gyujteni a hozomanyra ugyebar.
Vegul a legalsobb rendszer a szudrak, avagy szolgak, de ugy is lehet mondani hogy mindenki, aki nem tartozik a masik haromba es nem erinthetetlen.
Na es persze az erinthetetlenek, a haridzsánok.
Persz ez az egesz rendszer valojaban nem is igy epul fel hiszen eloszor is hivatalosan 25 eve megszunt, masodszor pedig valojaban majdnem haromezer kaszt letezik, ezek csupan a negy szarmazasi kasztot jelentik mindossze. Na ennyit errol.
A falulatogatas utan egy tohoz megyunk es immar mar masodszor furdunk krokodiloktol hemzsego vizben.
Most mar egyebkent is igazan kezd erdekelni, hogy mit neveznek ok krokodilnak, merthogy ebben a sivatagi kornyezetben elterulo egyre szarado toban egyetlen a halnal nagyobb teremtmeny nem el meg az tuti. Akkor meg mit esznek ezek a hires krokodilok? Talan attol hiresek, hogy meg soha senki sem latta oket? Persze az is lehet, hogy a Bond film forgatasa ota el ez az agyszulemeny. Apropo! a film! Andi kifigyeli, hogy melyik etteremben vetitik ma, szoval mozizunk.Hatborzongatoan es szivmelengetoen, (meg ha ez ellent is mond egymasnak) jo erzes, hogy itt csungunk ezen az egyebkent elegge gyengecsken sikerult Bond filmen, ahol minden jelenet itt jatszodik, ahol voltunk, ahol vagyunk, ahol leszunk.Csak meg kell fordulnom es elottem a Shiva szuletesnapjara feldiszitett Udaipur, latom ahogy riksaval szaladozott Mr. Bond pont ugy ahogyan tettem ma en es teszem majd holnap is.
Jaj de jo is mozizni!
Jaj de jo is itt lenni!
Ma pedig, mivel total kipurcanva ebredtunk, itt fetrengunk a draga Malacommal a varos felett es irogatunk. Andi pedig egyedul koborol a varosban es mikor majd talalkozunk biztosan annyi meselni valoja lesz. Mert neha egyedul is olyan jo.



















5 megjegyzés:

mamcid írta...

Megint sikerült csúnya helyre lelnetek Drágáim! ami a krokikat illeti vannak, de rejtözködő életet élnek. KOMOLY KUTATÁSOK folynak , láttam róla filmet. Hütsétek magatokat kivül belül puszi mam

Névtelen írta...

Megint nagyon szép helyen vagytok, csodásak a fotók! Várom a következő helyet is és a következő csacsogós skypot!!!!! Pussz

Évi írta...

Ma megyek sielni, de még reggel gyorsan elolvastam a blogot, mert tegnap este nem volt időm,csomiztam.Most egy hétig nem hallok rólatok óóóóóóóóóóóóó.Millió puszi majd gondolok rátok a remélem havas lejtőkről.Nem rossz ti Indiában Kyra Kaliforniában és a síterepeken.Nem egy otthon ülő család az biztos.Millió puszi.

Zsani írta...

Csodálatosak a képek megint!!!
A naplók fantasztikusak, szeretném majd élőben is látni!!!
...egy kis forróságot, ha lehet, juttassatok erre i, annyira vágyom már rá!!!!
Millió puszi!!

ericska írta...

Jaaj, sziasztok, most fogok kicsit irni, megint szuper helyen vagyunk nagyon.
Mindenkinek nagy puszika, mami, olyan jo hogy ilyen szuperul irsz!