2008. április 19., szombat

Nepal te csodas

Meg vagyok zavarodva Nepaltol. Azt inkabb nem is reszletezem, hogy menyivel tisztabb es kulturaltabb mint India, mert az egesz napom elmenne ra.
Nepalban talalhato a fold tiz legmagasabb hegycsucsabol nyolc. Mar onmagaban ez is eleg sokat igert nekem, de erre a paradicsomi szepsegre valahogy nem szamitottam. Az is lehet persze, hogy mar annyira megszokta a szemem, hogy barmilyen szepseget is lassak Indiaban, az biztos, hogy mellette egy nagy kupac szemetdombot egetnek el eppen. Nepalban nehez ugy korbenezni egy adott pontbol, hogy ne utkozzon nyolcezres hegyekbe, de legalabbis hetezresekbe az ember tekintete. Na es mindehhez 30 fok, viragok es palmafak mindenfele. Gyonyoruseges.
Raftingturank a Kali Ghandaki felso szakaszan igen csak izgalmasnak igerkezik. A folyok besorolasa szerint 3+ es 4- os zugokkal fogunk megbirkozni es ezek mar nem csak komolynak neznek ki, hanem azok is. Most tudom meg azt is peldaul, hogy a komolyabb nevesitett peldanyaik elott megall a csapatunk es gyalogosan megkozelitve kielemezzuk, hogy merrol kerulunk illetve azt, hogy egyaltalan meg akarjuk e csinalni.
Rogton az elso napunk elejen belebotlunk a Small Brotherba amely arrol nevezetes, hogy van a kozepen egy ugynevezett lyuk, amelybe ha belekerul az ember keptelen magatol kiszabadulni. Ugy is hivjak, hogy mosogep szindroma, az alabuko viz ujra es ujra beszoritja az embert a ko ala.
Pont egy hete egy csapat (indiai :-) felborult, igy sokan most nem csinaljak meg a kistestvert.
Mi persze igen. Jobbra kell kerulnunk mindenkeppen a nagyobbik sziklat es ott mar nem lehet baj. Kellokeppen az egekbe szokott adrenalin szintel vagunk neki es ebben a pillanatban szeretek bele az egesz rafting dologba teljesen. Kozeledunk a zugohoz es egyre feszultebbekl es hangosabbak az utasitasok, eveznunk kell kokemenyen. Viszonylag siman megkeruljuk a sziklat es mar rohogok teli pofaval, pedig meg hanykolodunk a meteres orvenylo habokban. Yahoooo, ahogy leerunk es osszecsapjuk a lapatokat, de faszak vagyunk istenem! Amig a zugo utani csendes vizben frocskolodunk es usztatjuk egymast a folyo vizeben, azert megtudunk egysmast a mult heti kis balesetrol. Mino meglepo egy indiai csapat borult a vizbe, akik ceges bulira jottek Delhibol es csesztek ugy evezni ahogy a guide mondta. Amolyan kis raerosen lapatolgattak es nem volt eleg a szufla, hogy megkeruljek a sziklat. Hat beleborultak. :-)
Big Brothernel is megallunk es o meg roszabbnak nez ki mint a kistestvere. Persze nem a kinezete donti el, hogy mennyire veszelyes, hanem a benne munkalkodo orvenyek. Megcsinaljuk azt is, a csendesebb vizeken csorogva pedig gyonyorkodunk a fold egyik legmelyebb kanyonaban zubogo Kali Ghandakira. A fotok onmagukert beszelnek ezert nem reszletezem a termeszeti szepseget es ugyis keptelenseg lenne szavakkal atadni, legalabbis nekem.
Az elso ejjel egy helyen taborozunk egy masik raft csapattal (akik nem csinaltak meg a Small brothert :-) ugyhogy nagy az arcunk rendesen. Meseszep, homokfovenyen minden kenyelemmel ellatnak minket a kis helyes nepali sracok, komolyan meg budi sator is van. Asnak egy lukat a homokban, melyet kovekkel vesznek korbe. Van zacsi a papirnak es a sator elott egy evezo, amin a bukosisak azt jelenti szabad a palya. Ha a foldon van a sipka, akkor varni kell kicsit. :-)
Taborbontas utan betemetik a lukat es elegetik a papirt. Semmi szemeteles es ez boldogga tesz ezen a csodalatos videken. A delutant a tabor koruli csavargassal toltjuk. Zoldel es burjanzik a tropusi vegetacio es sehol semmi szemet ahogy kolbaszolunk a kornyeken. A fuggohid tuloldalan kis nepali csalad sok zabalnivalo kiskolokkel. Csajt iszunk naluk es sort veszunk es persze fotozzuk a kis namastezo gyerekeket. A kisbaba talan egy hetes ha lehet, meg pont beferne a csomagomba... :-)
Most mennem kell, mert most ismerkedunk majd ossze a porter guide-unkal aki harom hetig lesz velunk, de meg folytatom a beszamolot am.
Mindannyiunk nagy vagya, Kajak clinic

Egyedul evezni itt..... ugy tunik kajakozni is imadok.
a tura vege
Zuhany... a kettes szamu taborban

Ketttes csonak, ha lehet meg izgibb
A habokban


Andi sorozata....1. Zugo kozeleg
A habokban
Egyre izgibb
Hol az Andi?
Kipottyant a vizipok :-)




Kettes szamu taborhely


Az aminek latszik es mindenhol no.. :-)
Szaritgatas :-)
Team :-) the best
Namaste


Most szulettem
A Small Brother elott




Macchaputchre Poharabol

Fewa lake Pokharaban, hat nem gyonyoru?


6 megjegyzés:

Évi írta...

Mit mondjak fantasztikusak vagytok.Hatalmas élmény lehetett a képek is gyönyörűek. Puszika

ericska írta...

De bizonyam hogy az volt!
Mar gondolkozunk a kovetkezo kalandon, pedig holnaputan indulunk az Annapurnara.
puszi

Zsani írta...

Jajjjj, még csak a képeket futottam át, de nagyon szuper lehetett!!!
Este olvasok is!!!
Hatalmas cuppancs!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...Hőseim!!-)))

BossosGabi írta...

Nagyon klasszak a képek! Az egyiken talán nem a szárított növénytől vigyorogtok mindannyian ilyen szépen? Imádom a gyerekes képeket. Jó egy kicsit bekukucskálni a nepáli mindennapokba.
További jó utat!
Gabi

bodzsi írta...

Szia Era!!!!!!! jók a képek nagyon, puszi nektek::::::::::))))))))))

Névtelen írta...

Nice blog. Thats all.