2008. május 6., kedd

2. Nap / Ngadi - Chamje

930 - 1430 meter
Nem nagyon megy az iras, mert ez a napi 24 oraban jelen es bennem levo termeszeti jelenseg, amit Himalajanak nevezunk, belemfojtja a szot. Olyan erzesem van most, hogy kifogytam a jelzokbol, nem tudom mar semmivel sem fokozni a leirasokat. Na hiaba, nem vagyok kolto!
A nagyon szep, csodas, gigantikus, elkepeszto es hihetetlen szavakat mar elcsepeltem, ide pedig nagy szavak dukalnanak. Magamba fojtott mondanivalommal kettesben ulok a szallasunk teraszan, csak ugy mellesleg mellettem egy 200 meteres vizeses zudul ala a Marsyangdiba bele. folfele, meg csak egy gyengus 2500 meteres sziklafal emelkedik. A vendeghazunk itt is egyszeru, de nem kellett kulon kernunk a kilatast. :-)

Ma egyebken nekifutottunk a hegyeknek. Hivatalosan csak 500 metert emelkedtunk, valojaban majdnem ketszer annyit a sok hullamvasutazas miatt. (Hullamvasutnak hivom a terkepen nem lathato, mokas genyo emelkedoket, amikrol meg plusz poennak le is kell ereszkedni. Jo kis moka!) Dermeszto es ideglelo helyeken megyunk keresztul, sokszor alig 50 centi szeles utakon haladunk mig alattunk a sokszaz meteres melyseg. Teriszonyos vagyok ugyhogy nem elvezem ezt sem valamint a fuggohidak allando jelenletet sem. Tobb okom is van nem szeretni ezeket az osszetakol lengedezo bizonytalan takolmanyokat es persze meg tobb okom van szeretni, hiszen itt vannak, szepek es csodalatosan bla bla bla.
Az egyik es a fo ok amiert nem szeretem, az a bizonytalan himbalodzo erzes, nem tudok hova nezni ugyanis alattam rohan a folyo, amitol elszedulok mint allat azutan meg eleg a biztonsagi oldalhalora nezni es tudni, hogy ha nekiesel kiszakadhat, te pedig 150 meterrel lentebb egy 60 tonnas sziklan landolhatsz konnyeden.
Slusz poen, hogy ha szamarak lepnek a hidra, akkor megfordulas es irany vissza, mert egymas mellett nem fertek el es egy farokcsapastol is konnyen bajba kerulhetsz. A szamarakkal egyebken a vekony szakadekos utakon es jo muri talakozni es jobb ha ugy mint en, a hegyhez preselteted inkabb magad, mintsem az uton maradast kockaztatni.

A masik, de szinten nem elhanyagolhato ok, hogy a hidakhoz mindig le kell maszni, mert nem 800 meterrel a folyo folott vezetik at termeszetesen. Ahova pedig lemaszunk, onnan be nem kalkulalt emelkedessel vissza kell tornaznod magad az eredetileg megtett magassagba.
Faradt vagyok es kinzoan fajnak a labaim, hiaba nem vagyok hozzaszokva a minden napi sok kilometeres gyaloglashoz, de megsem erre koncentralok igy aztan semmive valnak ebben a kozegben. Ma is tulteljesitettuk a tervet mert Jagat helyett Chamjeig jottunk. Aranyos buddhista kis falu imamalmokkal melyekkel a be es kijaratnal talalkozunk. Olyan szep minden, hogy valami csoda. Eppen ugy ahogy a mellettunk (itt is) alazudulo vizeses nem fer bele a fenykepezogepunk objektivbe, eppen ugy nem fernek bele az erzeseim es gondolataim az altalam leirt szavakba.








Az ott egy auto bakker....hatborzongato....

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nice blog. Thats all.