2008. május 7., szerda

9. Nap / Yak Kharka - Thorung Pedi

4090 - 4925 - 5000 - 4540 meter
A magaslat mindannyiunkat megutott, de nem fejfajassal vagy hanyingerrel kuszkodunk, hanem hipererzekenyek lettunk. Minden kanyarban, ahogy kozelebb es kozelebb erunk a hagohoz osszeolelkezunk es elsirjuk magunkat, a kovetkezo percben meg ugy osszeveszunk mint meg soha, aztan megint egymas vallan zokogunk. Tulajdonkeppen vicces az egesz, megis megbeszeljuk, hogy amig itt fent vagyunk, meg a szokasos ugratasokat is mellozzuk, mert pillanatok alatt komolyra fordulhat a szitu es sokszor nem vagyunk az indulataink urai.

Reggeli utan marha gyorsan mar 11-re Pediben vagyunk, ugyhogy termeszetesen fel akarunk menni a High Campbe, aklimatizalodni is, meg aztan hogy ne kelljen Bisayekat neznunk egesz nap. Csak marha nehezen lehet ravenni, hogy ne jojjon velunk, de tudatositom, hogy ez nem lehetoseg, hanem teny. Az uton, ami igazan fasza kis meredek kaptato, par meterre talalhato a helikopter leszallo palya es nem meglepi, hogy most is varnak ra ketten. Fiatal Izraeli par, lathatoan remekul vannak, de hat ki tudja. (este halljuk a pletyot, eleguk lett a maszasbol es mivel a biztositasukban szerepel a helikopteres mentes inkabb ezt a modot valasztottak Pokharaba visszaterni.) Jon is egyebkent a kis propelleres, de az istennek nem tudja letenni a gepet. Egy darabig megprobalom leftozni ahogy leszall, de ugy tunik elfogyott az uzemanyag, mert visszater Manangba es az ujabb kort mar nem varom meg. 3000 dolcsi kulonben ez a moka azoknak akiknek nincs benne a biztositasukban, szoval jobb okosan aklimatizalodni.
High Camp az utolso szallas lehetoseg a Thorung la elott, 4925 meteren. Nem igazan szerencses valasztas ejszakara. Igaz, hogy egy negyszaz meterrel kevesebbet kell maszni a nagy napon, de mit er ez a nyereseg, ha nem tudsz aludni elotte ejjel. (Barki akivel kesobb beszeltunk allitotta, hogy remes ejszakaja volt fent)
Mi csak egy forro csokit iszunk es elvezzuk az enyhe berugott allapotunkat. Meg egy kozeli csucsra is felkapaszkodunk, szerintem mar az 5000-ret uti, de mindennel jobban megeri, mert a kilatas egyszeruen elmondhatatlan. korpanorama az oriasok szintjen. Mar latjuk a holnapi utat, es a szivunk a torkunkban dobog az izgalomtol. Izgatott vagyok, de egy kicsit szomoru is egyszerre. Mert holnappal veget er eletunk eddigi legizgalmasabb es legfelemelobb kalandja.
Csodas lesz a hago utani ereszkedes (illetve szar), a mustang volgy szepsege es a hatralevo napok, de ez a feladat erzes, hogy meg kell csinalni es az adranalin mar nem lesz benne sajnos.
Megint a konnyek...jonnek
Este zsufolasig tele az etkezo. Sokan lathatoan szenvednek az AMS-tol, de legtobbunk vidam es keszul a nagy napra. Fura modon beparasodott az ido es ez nyugtalansaggal tolt el a holnappal kapcsolatban. Nem akarom szar idoben atszelni a hagot.
Mindennel puritanabb es jegesebb a szobank, ahol alomra hajtjuk a fejunket.

Ott kezdodik a holnap kis feladat
5000 meter eloszor


Thorung Pedi, aludj ha birsz
Delutani aklimatizalodas a high Campbe
Mentore varva...
Jonne, csak nem tud landolni

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Whoever owns this blog, I would like to say that he has a great idea of choosing a topic.