2008. május 7., szerda

8. Nap / Manang - Yak Kharka

3540 - 4018 meter
Fagyos hangulatban reggelizunk. Tegnap a faradsag es gondolom a magaslati erzekenyseg miatt jo alaposan megbantottuk egymast. Tipikusan a mindenkinek igaza van es senkinek sincs igaza szituacio, raadasul szerencsetlen modon meg a porterunk keze is benne volt a dologban.
A mozgas nem rossz terapia es az elso tea utan mar tul vagyunk az egeszen es minden halad a megszokott kerekvagasban. Egyre rovidebb utakat kell megtenni es egyre hamarabb erunk a kituzott cellalomasra. Andi ezt nehezebben viseli, o allandoan menne tovabb, de szerencsere hallgat a jozan eszere es nem emelkedik o sem a megengedett 500 meternnel tobbet. Alternativ es rendkivul egeszseges megoldasnak azt talaljuk ki, hogy mi harman (portereket kotelezve, hogy ne jojjenek, mert mar jo kicsit nem oket latni allandoan) delutanonkent feljebb kapaszkodunk egy falut es ott toltjuk a nap tovabbi reszet es csak estere terunk vissza. Ez egyreszt jo az aklimatizalodas miatt, masreszt magunkban lehetunk kicsit, nem allandoan Bisay gorcsolo tekintetetol kiserve.
Este az Andinak es kisse nekem is tuneteink vannak! Kisse tunyak az ujjaink es mintha spiccesek lennenk (ami egeybkent jo erzes) A szaritott jakszarral futott ebedloben mindenki az AMS-rol beszelget, tisztara paranoias lesz az ember tole. Kozben elsuhan felettunk a mentohelikopter, minden valoszinuseg szerint Thorung Pedibol visznek le valakit Pokharaba. Nyugtalanito, egy kicsit olyan bezartsagi erzes is ez, mar ez onmagaban is produkalhat enyhe szorongasos tuneteket, raadasul, ha este tor rad, nincs hova menni.....grrrrr
Szerencsere rohogni tudunk az egeszen, az agyba bujas pedig egyszeruen tokrohejes. teljes menetfelszerelesben probaluk bepreselni magunkat a halozsakokba, de igy is rettenetesen hideg van. A vacsoranal ma eloszor, nem azt mondtak nekunk, hogy "have fun" hanem azt hogy " Good sleep, goood luck! Olyan izgi!
Yak Kharkai "hotelunkban sajat wc is van. Otszor mondom el a miatyankot ejjel amikor a negy liter aldasos hatasatol otszor kell kimennem budira. A szobaban sincs melegebb harom foknal, hat ha meg ki kellene menni a jeges sotetbe.

oxigen hiannyal kuzdve

Egy kis Bella Vista fiiiling...




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Whoever owns this blog, I would like to say that he has a great idea of choosing a topic.