2008. február 26., kedd

No Chapati no chaj.......no woman no cry :-)

Itt vagyunk hat a Lonely Planet altal ajanlott "meregdraga" teve safarin, de egyenlore eppen ugy tunik, hogy ez is india es nem mas.Itt ulok a sivatagban a semmi kozepen, elottem negy teve mig korulottem hat sajat tevere varo kisse flusztralt turista.Es varunk. Felteszem tevekre.Egy jo ora mulva meglatjuk ahogy lassan docog ket teve az uton lefele, naaa, talan indulunk is tevegelni.Egyikuknek remesen habzik a szaja, ahogy felfujja a nyelvet es bugyborekol mint a mocsar. Kanos a lelkem, tudjuk meg a hasznos infot. Kimondottan orulok amikor egy kisebb sotetbarna cuki tevefiut kapok, Johnyt.Es akkor egyszerre csak pikk pakk masfel ora utan indulunk is tevegeleszni. Eleinte meg egymashoz kotik a teveinket, aztan egyszer csak azon kapom magam, hogy mar tokegyedul ringatom a tevemet. :-) Csodalatos erzes ahogyan hatolunk befele a Thar sivatag melyere. Kopar kietlen tajon vagunk keresztul, a homok es ko takaron csak aprobb kaktuszok es tuskes bokrok elnek meg.
Rengeteg apro kis lyukat fedezek fel, de megnyugtataskeppen kozlik, egerek laknak benne. En meg inkabb nem firtatom tovabb mi lehet a taplaleklanc kovetkezo lancszeme. A mokas es igazan indiai kezdes hirtelen atcsap a legnagyobb kiralysagba.A ragyogo tiszta idoben egyre csak tavolodunk mind kilometerben mind valosagerzetben a civilizalt Jailsalmertol es egyre jobban engedunk fel es erezzuk meg, hogy milyen kar is hogy ilyen messze kerultunk a termeszettol. Nomadok lettunk. A homokban foznek nekunk amig mi a feher hollonak szamito fa arnyekaban pihenunk. Homokkal mosogatnak es hat had ne mondjam el, hogy mibol lesz a homok........... :-)
Tehen, teve es kecskeszar aszalodik mindenfele.Otthon meg a torolkozomet is szazszor meggondolom, hova tegyem le a balcsinal.
Teljesen megnyugtat ez a nema csond es mozdulatlansag, ugy erzem mind itt tudnank maradni egy hetig es innen meg Jailsalmer is messzi es zajos vilagnak tunik riksakkal, arusokkal, nemet pekseggel.Naplemente elott megerkezunk a dunekhez. Mar magamat unom komolyan, hogy egyfolytaban ezt ismetelgetem, de ez tenyleg leirhatatlan es megfogalmazhatatlan elmeny. Na persze az en iroi venam sem az igazi. :-)Erintetlen aranylo homokdunek hullamzanak mindenfele. A mi labnyomaink torik csak meg a termeszet alkotasat. Olyan jo mezitlab szaladgalni benne vagy akar fekve legurulni a domboldalan.Nezem, ahogy lassan megy le a nap es annyira csodalatos, csodalatos az egesz es persze semmihez nem hasonlithato amit eddig lattam. A sivatagban lebuko koronra nem lehet meg nezni olyan eros a fenye.
Sotetedes utan korbeuljuk a tuzet, hiszen mar a nap sugarainak eltunese utan azonnal erezhetoen hul az ido.
A vacsi utan indiai nepdalokat enekelnek nekunk es mi is elenekeljuk nagy batran a "tavaszi szel vizet arasz" magyar notat es tetszik nekik. Ha veletlen felemelem a tekintetemet az egre csillagok millioi neznek le ram. Teljes valojaban lathatom az univerzumot es se para, sem pedig fenyek nem tompitjak el a ragyogast.Ez az egesz vilagmindenseg, itt es most nekunk ragyognak a csillagok.Bebujok a meleg halozsakomba es idoutazasra indulok az almaimba. Azt almodom egyebkent, hogy teveszafarin vagyok es a csillagos eg alatt alszom. Vagy az is lehet, hogy nem aludtam egy percet sem? Pontosan marhara nem erdekel, mert csodasan kipihenten ebredek fel es mar a nap is fent jar az egen.Meg jocskan hideg van es ki sem bujok a halozsakombol, de a nap sugarai mar melegen cirogatjak az arcomat. A Vilag mar mar tokeletesnek latszik e szegletebol.

No chapati no chaj, no women no cry! Ez a jelmondata karavanunk vezetojenek. Papuk erosen barazdalt arcu veknya legenyke aki bar iskolaba sosem jart, meg koreaiul is makog valamennyit.
Nagyon kulturalt az egesz stab, pont annyit vannak velunk amennyire igenyunk van. Most orulunk csak igazan, hogy nem doltunk be az olcsobb ajanlatoknak. A kotelezo program kereteben igy is meglatogatunk ket gipsy falut es bar erdekesek, megsem szeretnek egy percel sem tobbet eltolteni vasarlassal, csokolade osztogatassal es masok szegenysegenek nezegetesevel.
A gyerekek egyebkent dobbenet, mennyire masok mint delen. Eloszor is a minimum 50 szazalekuk serult, gondolom a falvak belterjessegenek koszonhetoen, masreszt pedig remisztoen eroszakosak, szinte belem marnak ahogy a bonbonokat osztogatom. Hala a Malacnak, hogy van nalunk minden es tudunk mit adni nekik. Amint elokerul egy csomag komolyan olyanok lesznek mint a fiokak a madarfeszekben, en pedig probalok minden karmolos kis kezbe cukorkat nyomni. Kinezetukben is teljesen madmilyenek mint delen. Boruk cserzett, nyolc - tiz evesen mar komoly szarkalabak arulkodnak, hogy a sivatag, a szarazsag es a szegenyseg megtette hatasat az eletukben. Most lehet, hogy hulyen fogok fogalmazni, de nem tudom maskepp leirni mint ahogy van. Ezt az egesz helyzetet csak egy kis humorerzekkel lehet elfogadni. Nem kell toluk felni hiszen barmennyire is eroszakosak, rugnak vagy karmolnak, le lehet oket szerelni. Szivesen beszelgetnek, viccelodnek es jot nevetnek, ha viccel utod el anyagi kovetelesuket. Lehet velunk jatszani is es akkor elobujik belolunk a kisgyerek. Kovetni husz harmincasaval kovetnek, barhova is mesz, hamarabb tudjak, hogy melyik zsebedben van a csoki mintsem, hogy odanyulnal erte.
Hogy honnan???? A helyzet csak akkor fordul komolyra ha elokerul a csomag. Akkor kegyetlenne valnak meg egymassakl is. Az egesz falulatogatas alatt egyetlen fiu volt aki a kisebbekrol gondoskodott es lattam, hogy atadta nekik a szamukra kert edesseget. inden elelmunket elosztogatjuk nekik. A sivatagig kisernek ki minket es mi tovabb tevegelunk.
En nem tudom, hogy ki mit tesz, hogy mi a helyes es hogy lehet lereagalni az ilyen helyzeteket.
Mi ott voltunk, reszt vettunk kicsit az eletukben, de amikor eljottunk tovabb tudtunk lepni a latottakon es az is valoszinu, hogy ok is elfelejtettek minket amint a cukorka elolvadt a szajukban es mar lesik is mohon a kovetkezo karavant. Ok vannak otthon ebben a kornyezetben, meg ha ez szamunkra megdobbento is.






















8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hűűűűűűűűűűű banyek állat képek!!!!Nagyon szuper lehetett!!!

Ágopapa írta...

És, tényleg aludtatok a sivatagban??(most már aztán elég legyen!!:)Huh... Úgy érzem...Talán...egy kicsit...irigy vagyok!Millió puszi nektek.Papa mi van a 008-assal?

ericska írta...

Es tenyleeeg! Nagyon allat volt, ti is elveztetek volna nagyon am!
Dorcinak is nagy puszi!
Kriszta! veled meg most fogok skypolni :)

Évi írta...

Drága Mimácska azt írod nincs igazi író vénád,mi lenne ha az lenne millió pusz

ericska írta...

puszi Emi!

chris írta...

A Kukace a legjobb blog, bibibiiii!
:@)

ericska írta...

A sajatoddal torodjel Malacka! hehehe

ericska írta...

ps. I love you! :@)